Mat & dryck

Thaimat – 15 typiska thailändska maträtter

Thaimat
Publicerad: 2025-09-18

Det thailändska köket är känt över hela världen för sina rika smaker och sin unika balans mellan sött, surt, salt och starkt. Kombinationen av färska råvaror, doftande kryddor och varierade tillagningssätt gör att varje måltid blir en smakupplevelse.

Maten i Thailand bygger ofta på ris eller nudlar som bas, och kompletteras med kött, skaldjur, grönsaker och aromatiska örter. Här är 15 klassiska rätter som både thailändare själva och besökare från andra länder uppskattar.

1. Pad Thai

Pad Thai har blivit något av en symbol för landet och är lika populär på gatan i Bangkok som på restauranger utomlands. Rätten består av risnudlar som wokas tillsammans med ägg, tofu och böngroddar. Ofta tillsätts räkor eller kyckling, men det går också att göra den vegetarisk.

Smaken kommer från en sås gjord på tamarind, fisksås och lite socker. Vid servering toppas den med jordnötter och lime.

2. Tom Yum

Det som gör Tom Yum speciell är den starka och syrliga buljongen. Citrongräs, limeblad, galangal och chili ger soppan sin karaktäristiska smak. Vanligast är att den lagas med räkor, men kyckling och fisk är också vanligt.

Tom Yum äts ofta med ris för att balansera styrkan, och den är känd för att vara en av Thailands mest smakrika soppor.

3. Som Tam

I nordöstra Thailand hittar man ofta Som Tam, en sallad som bygger på riven grön papaya. Den blandas med vitlök, chili, lime, fisksås, jordnötter och ibland små torkade räkor.

Resultatet är en rätt som är syrlig, lite stark och samtidigt krispig. Den serveras ofta som tillbehör till grillat kött eller tillsammans med klibbigt ris.

4. Massaman Curry

Till skillnad från många andra thailändska curryrätter har Massaman influenser från Indien och Mellanöstern. Här används kryddor som kanel, kardemumma och stjärnanis, vilket gör smaken mildare och mer rund.

Rätten tillagas ofta med nötkött, potatis och jordnötter i en kokosbaserad sås. Det är en rätt som gärna får stå och småputtra en längre tid för att smakerna ska utvecklas fullt ut.

5. Pad Krapow

I Thailand är Pad Krapow en av de mest beställda rätterna till lunch. Wokad köttfärs, ofta kyckling eller fläsk, blandas med vitlök, chili och helig basilika.

Serveringen sker nästan alltid med ris och ett stekt ägg ovanpå. Kombinationen av den heta chilin och den aromatiska basilikan gör att rätten känns både enkel och smakrik.

6. Tom Kha Gai

Den här soppan påminner om Tom Yum men är mildare tack vare kokosmjölken som gör buljongen krämig. Tom Kha Gai innehåller kyckling, citrongräs, galangal och limeblad.

Resultatet är en rätt som är len i smaken men samtidigt har en frisk syrlighet. Den äts gärna av den som vill ha en soppa med thailändska smaker men utan för stark hetta.

7. Green Curry (Gaeng Keow Wan)

Grön curry har fått sitt namn från den gröna currypastan som ger både färg och smak. Tillsammans med kokosmjölk, bambuskott, små thailändska äggplantor och thaibasilika blir det en rätt med djup smak.

Kyckling och fiskbollar är vanliga proteiner, men den går även att göra med tofu. Den är en av de hetare curryrätterna och en favorit bland den som gillar lite starkare mat.

8. Red Curry (Gaeng Daeng)

Den röda curryn är lite mildare än den gröna men ändå rik på smak. Basen är röd currypasta, kokosmjölk, kött eller grönsaker. Såsen blir fyllig och aromatisk och äts oftast tillsammans med ris. Skillnaden mot den gröna curryn är att den röda ofta upplevs som lite sötare och mindre stark.

9. Panang Curry

Panang skiljer sig från de flesta andra curryrätter genom att den är tjockare och ofta lite sötare. Nötkött används ofta, men kyckling eller fläsk går också bra. Jordnötter är en viktig ingrediens som ger såsen dess fylliga smak. Panang serveras nästan alltid med ris som suger upp den rika såsen.

10. Khao Pad

Stekt ris, eller Khao Pad, är en rätt som äts i hela Thailand. Den är enkel men omtyckt och kan göras på många olika sätt. Ägg, grönsaker och antingen kyckling, räkor eller fläsk är vanliga tillbehör. Den kryddas med soja eller fisksås och serveras ofta med limeklyfta vid sidan.

11. Pad See Ew

Pad See Ew görs på breda risnudlar som wokas i mörk soja tillsammans med broccoli, ägg och valfritt kött eller tofu. Smaken är lite sötare än Pad Thai och betydligt mildare, vilket gör den populär bland den som inte vill ha för stark mat. Nudlarna får en lätt karamelliserad yta när de steks på hög värme, vilket ger extra smak.

12. Gaeng Som

I södra Thailand är Gaeng Som en vanlig soppa. Den har en syrlig bas från tamarind och är ofta ganska stark. Fisk eller räkor används som huvudingredienser, och den serveras med grönsaker som blomkål, morötter eller vattenmelonfrön. Soppan skiljer sig från de kokosmjölksbaserade curryrätterna genom att den är mer klar och syrlig.

13. Moo Ping

Doften av Moo Ping är något man ofta möter på gatorna i Bangkok. Grillade fläskspett marinerade i vitlök, korianderrot, soja och lite socker ger en smak som är både söt och salt.

De säljs ofta tillsammans med klibbigt ris i små påsar, vilket gör det till ett perfekt mellanmål eller en snabb lunch.

14. Khao Soi

Från norra Thailand kommer Khao Soi, en nudelsoppa som har blivit något av en specialitet i Chiang Mai. Buljongen är kokosbaserad och smaksatt med curry, vilket ger en fyllig smak.

Äggnudlarna i soppan toppas ofta med ett lager friterade nudlar, och vid sidan serveras syltad kål, lime och lök. Kombinationen av mjukt och krispigt gör rätten extra uppskattad.

15. Pad Prik King

Pad Prik King är en wok med kött, oftast fläsk, tillsammans med röd currypasta och gröna bönor. Till skillnad från många andra currybaserade rätter innehåller den ingen kokosmjölk, vilket gör smaken mer intensiv.

Resultatet är en rätt som är både enkel och smakrik, och den passar bra för den som vill ha något kryddigt men inte lika såsigt som curry.

Thailands nationalrätt

Många ser Pad Thai som thailands nationalrätt eftersom den representerar både landets smaker och dess matkultur på ett tydligt sätt.

Även om thailändarna själva äter många olika rätter till vardags är det ofta just Pad Thai som blivit symbolen internationellt för thaimat.

Fler artiklar